недеља, 11. октобар 2015.

Saveti o kupovini tigrice/ očigledni znaci bolesti, prepoznavanje starosti i pola

Krenimo odpočetka, a to je kupovina tigrice.
Jako je važno prevashodno kupiti zdravu ptičicu.
Drugi bitan faktor je kupiti mladu pticu ( ovo je bitno samo iz razloga što ćete se tako moći duže družiti i od skoro samog starta pravilno brinuti o njoj, ali takođe možete kupiti i odraslu pticu).
Znam, ovo nije nikakvo "otkriće", svi mi manje-više želimo zdravu i mladu tigricu, međutim mnogi ne znaju prepoznati znakove bolesti kod njih, niti pol i starost jedinke.
I sama sam se sa prvom tigricom našla u takvoj situaciji.
Birala sam je po osećaju. U gomili tigrica izabrala sam jednu koja mi se nekako "izdvojila" iz mase i postala draga na prvi pogled. Srećom, ta tigrica je bila zdrava, ali moglo je biti i suprotno!

Kako odabrati zdravu tigricu:



Ono što pri samoj  kupovini ovog "pernatog cirkusanta" možete uočiti o zdravstvenom stanju je isključivo na osnovu njenog izgleda i ponašanja. Osim toga, jedan od pokazatelja zdravlja tigrice je i izmet, ali kako se tigrice koje kupujemo nalaze u kavezu sa još puno tigrica ne možemo na taj način proceniti njeno zdravlje.Nakostrešena, naduvena, apatična, dremljiva, mirna tigrica nikako nije pravi izbor, Zdrava tigrica je živahna, ima apetit, oči joj nisu suzne i širom su otvorene, nozdrve čiste i suve, a perje glatko i sjajno.


Koliko je tigrica mlada može se proceniti:



1. Po šarama na glavici.

Kod beba glavica izgleda ovako:





Kod odraslih glavica izgleda ovako:


Moram naglasiti da ovo pravilo ne važi za sve tigrice, kao npr. za albino tigrice.

2. Po okicama, odnosno "prstenu"  beonjačama


Mlade tigrice nemaju "prsten" odnosno izražene beonjače

dok većina tigrica  već u periodu od 4 do 6 meseci imaju 




































3."Pegice", "flekice" su takođe jedan od pokazatelja starosti tigrice



4. Po boji voštanice, pogledajte sliku ispod naredne rubrike o određivanju pola tigrice kako bi ste videli kako boja voštanice može varirati u odnosu na pol i starosno doba tigrice.


Određivanje pola tigrice:












Ovo može biti pravi izazov i za iskusne, kada su skroz mlade tigrice u pitanju, a opet jako je bitno znati kog je pola tigrica koju želite kupiti pogotovo ako ih želite razmnožavati,ili samo držati u paru ili čak samo prepoznati određena stanja i potrebe koje su različite zavisno od pola tigrice.Ako ništa drugo, saznanje o njenom polu će vam pomoći da joj odaberete adekvatno ime, zar ne?
U suštini, određuje se prema boji voštanice, pogledajte sliku.






Sada kada ste dobili osnovne informacije i savete, spremni ste odabrati svoju tigricu, a kada je donesete u njen novi dom, treba joj priuštiti toplu dobrodošlicu, primeren smeštaj, hranu, vodu, igračke i pustiti je da se adaptira na prostor i ukućane. O tome,  u narednom postu...
Ove male "loptice" su zabavne, živahne pametnice, a pošto su tako malecke popularne su kod većine ljudi, svih starosnih grupa. Šarolikost njihovog perja određena je širokim rasponom boja i sorti, lako se razmnožavaju, nemaju komplikovane potrebe, a mogu čak naučiti i pričati. Iako nemaju komplikovane potrebe to, naravno, ne znači da ih ne treba ispoštovati ( kao i svakog drugog ljubimca, između ostalog ) u smislu da trebaju i moraju biti dobro zbrinute i njhove osnovne potrebe zadovoljene. Da bi čovek adekvatno brinuo o svojoj tigrici, neophodne su mu prave informacije jer samo s određenim znanjem o našim ljubimcima moći ćemo im priuštiti dug i srećan život, a istovremeno sebi ogromnu količinu radosti i zadovoljstva starajući se o ovim slatkim stvorenjcima.

Moglo bi vas fascinirati koliko ljubavi staje u ta sićušna bića!








Dobrodošli na blog !

Iz ljubavi prema ovim malenim šarenim pernatim stvorenjima i želje da svim bivšim, sadašnjim i budićim ponosim vlasnicima/cama istih pomognem savetima o potrebnoj brizi o tigricama, ishrani, smeštaju, preventivi i lečenju bolesti nastao je ovaj blog.
Nisam veterinar, tekstovi su informativnog karaktera, nastali iz ličnog i iskustva drugih osoba koji imaju tigrice kao kućne ljubimce i od odgajivača.
Dobrodošli!